דבר העורך

חוזרים לעניינים!

יובל בוסתן, אלון לוין


הרבה זמן עבר מאז הגיליון האחרון של סיקור ממוקד. יותר מדי זמן. אז ניגש ישר לעסק:

פוטין ונתניהו הפכו את הפגישות ביניהן לעניין שבשגרה בשנה האחרונה, לא מעט בעקבות הכתף הקרה שקיבלו שניהם מוושינגטון. בעוד הנשיא הרוסי מחזק את מעמדו בטהרן, בדמשק, בקהיר וכאמור גם בירושלים, מאותת נתניהו לאמריקנים כי לא יהסס לפנות לרוסיה. בין היתר, הסכימו הצדדים על שיחות לכינון הסכם סחר חופשי בין ישראל לבין האיחוד האירו-אסיאתי אותו מובילה רוסיה.

בסעודיה, מתחילים לעכל כי מה שהיה הוא לא מה שיהיה. בממלכה שנהנתה משליטה בשוק הנפט העולמי במשך שנים רבות, מקדמים רפורמות שיאפשרו פיתוח גם ביום שאחרי הזהב השחור כשברקע מאבק ירושה מתקרב. השילוב בין השניים מאיים לקרוע את סעודיה מבפנים ולהועיד לה גורל דומה לשכנותיה.

במשך השנים האחרונות סיקרנו את התפוצה הגוברת של מוסדות בינ”ל, כלכליים בעיקר אך עם משמעויות פוליטיות וביטחוניות ברורות. כמות המוסדות שנוצרו ב-20 השנים האחרונות כל כך גדולה, עד שנראה כי בכל נושא שהוא יש מספר מוסדות שמנסים לקבוע את סדר היום. המאבקים האלו מעמידים בסימן שאלה את יעילותן של המוסדות, אך בה בעת מדגישים את היתרון הרב לו זוכות המדינות שמצליחות להקים מוסד שקובע בתחום מסוים.

ולבסוף, קצת על טכנולוגיה. הופעתה של כיפת ברזל שינתה מהיסוד את תפיסת המערכה מול הנשק הרקטי של ארגוני הטרור. להצלחה המבצעית המרשימה שלה היו גם לא מעט השפעות שליליות. תהליך זה מעורר דיון על האופן בו ארגונים שמרניים דוגמת צה”ל מתמודדים עם חדשנות ומהפכות טכנולוגיות. הנושא חשוב בעיקר לאור ההערכות הרבות כי מהפכה טכנולוגית נוספת לפנינו, בדמות כניסתם ללחימה של רובוטים, ובשלב מאוחר יותר – רובוטים אוטונומיים. מישהו אמר שליחות קטלנית? אנו מציגים את הנושא, בכתבה ראשונה בסדרה.

קריאה נעימה.


מאמרים נוספים