דבר העורך

מתחילים שנה עשירית

יובל בוסתן, אלון לוין


החודש אנו מציינים 9 שנים לעלייתו לאוויר של אתר סיקור ממוקד. מה שהחל כרעיון להציע סיקור שונה מזה המוצע בתקשורת הישראלית, הן בבחירת הנושאים והן בעומק התחקירים, הפך עם הזמן לפרויקט מחקר שהוביל אותנו כמעט לכל מדינה בעולם. מה שהחל בהערכות ותחזיות זהירות על מלחמה קרה מתהווה בין הגוש הדמוקרטי בהנהגת ארה״ב לגוש הריכוזי בהנהגת רוסיה וסין, הפך למציאות הפותחת את מהדורות החדשות בעולם – המשבר באוקראינה, המאבקים על שוק הגז האירופי, הבריתות המתהוות באסיה ובאמריקה הלטינית ובמקומות אחרים.

בשנה החולפת, ביצענו גם מתיחת פנים משמעותית לאתר ושדרגנו את יכולות הניווט במאגרי המידע באתר. בכך, הנחנו תשתית מתאימה שתשרת אותנו בשנים הקרובות.

בפתח השנה העשירית לאתר, אנו מתכננים להרחיב ולהעמיק את הסיקור לגבי כל מה שמעניין ומשפיע – האינטרסים המניעים את המעצמות, אזורי העימות הגיאו-פוליטיים, המוסדות הבינלאומיים הרלוונטיים והמנהיגים שנותנים את הטון. ננסה להבין איך תמורות כלכליות דוגמת הצניחה במחירי הנפט תשפיע על יחסי הכוחות בעולם, ואיך תיגשנה המעצמות לסכסוכים בנקודות החיכוך.

אנו מקווים שתהנו.

ולגיליון החודש –

הצניחה הדרמטית במחירי הנפט והרובל מציבים את רוסיה של פוטין במצב הקשה ביותר מזה 16 שנים – בזמן שהצדדים מוצאים עצמם באוקראינה בעימות שאף צד לא יכול לסגת ממנו, המטבע הרוסי נמצא בשפל והמערב מחריף את הסנקציות יותר ויותר. הנשיא הרוסי, שבנה קריירה משיקום רוסיה מהריסות המשבר של 1998, נמצא כיום קרוב מתמיד מחזרה משפילה לאותה נקודה. על מנת למנוע זאת, יוצא פוטין לבנות קואליציה חדשה שתמקסם את הנכסים שעדיין נמצאים ברשותה של רוסיה ובראש ובראשונה – הגז הטבעי. כך, ביקור בטורקיה עשוי להוליד ברית שתשפיע משמעותית על יחסי הכוחות באזור ותבטיח את הישרדותו של קרטל הגז הרוסי בשנים הקרובות.

לאחר תקופת העדרות, אנו מחזירים את המדור ״אסטרטגיה ממוקדת״, ועוסקים בהזדמנויות העומדות בפני הגוש הדמוקרטי בעקבות צניחת מחירי הנפט. על השולחן נראה כי עומדת אפשרות פירוקו של קרטל אופ״ק שנראה כיום פגיע.

החודש אנו מציגים גם שני מאמרים של כותבים אורחים – הראשון, של שי קיוויתי, עוסק בהשלכות חשבון החשמל הפלשתיני התופח על רקע המהלכים הפלשתינים האחרונים מזה והבחירות המתקרבות בישראל מזה. המאמר השני, של ורד פרבר מעלה את האפשרות ששנת 2015 תהיה ״שנת יפן״ עבור ישראל, לקראת ביקורו הצפוי של שינזו אבה בארץ באמצע ינואר.

קריאה נעימה.


מאמרים נוספים