דבר העורך

חופש בחירה לאפריקנים

יובל בוסתן, אלון לוין


את החדירה הסינית לאפריקה השחורה אנו מסקרים באתר מאז 2006. עמדנו על תוכנית הפעולה והמטרות הסיניות עוד לפני שהדברים ניכרו בשטח, וליווינו את עלייתם למעמד המעצמה המשפיעה ביבשת. האמריקנים, כך נדמה היה, עמדו והביטו על התהליך ולא נקפו אצבע לעצור אותו או להסתגל למציאות המשתנה. רק בחודש יוני האחרון, הציג הבית הלבן תוכנית אסטרטגית חדשה לאפריקה. מזכירת המדינה קלינטון, יצאה למסע דילוגים ביבשת בעקבות פרסום המדיניות והשמיעה הצהרות לוחמניות מבעבר כלפי המדיניות הסינית באפריקה. הודות לפעילותן ביבשת של גורמים זרים נוספים דוגמת ברזיל והודו, נהנות לראשונה כמה מדינות אפריקניות מאפשרות לבחור בין כמה מעצמות, ומנסות למנף זאת לטובתן.

בישראל, מתגברים הטונים בדיון סביב האיום הגרעיני האיראני, על רקע הבחירות הקרבות לנשיאות ארה”ב. נתניהו ואובאמה מובילים תוכנית פעולה שונה בתכלית להתמודדות עם האיום, וזו מובילה למתיחות בין המנהיגים, בפרט נוכח מה שאובאמה תופס כניסיון להתערב במערכת הבחירות. החודשים הקרובים יהיו משמעותיים עבור נתניהו, שעשוי לגלות כי גם אם יצליח במטרתו להביא את האמריקנים לפעול באיראן, המחיר שיגבו ממנו האמריקנים בגזרות אחרות יהיה גבוה מאוד.

יחסי ארה”ב עם רוסיה גם כן עומדים בסימן מתיחות גוברת, על רקע ניסיונות חקיקה בקונגרס האמריקני נגד אישים רוסים הנחשדים בהפרת זכויות אדם. הרוסים מאיימים להגיב בסימטריות ואף מעבר לכך, בזמן שאובאמה מעדיף לדחות את הדיון לאחר הבחירות. אל מערך היחסים בין השתיים נוסף מימד חדש עם הצטרפותה של רוסיה לארגון הסחר העולמי לאחר 18 שנה של ניסיונות. עם הצטרפותה צפויה רוסיה ליהנות מצמיחה כלכלית, אך גם היא וגם ארה”ב יידרשו על ידי מוסדות הארגון שלא להפלות לרעה אחת את השנייה.

במקביל להצטרפותה לארגון ונוכח המשבר הכלכלי המתמשך באירופה, מסתערת רוסיה בחודשים האחרונים על השוק האסייאתי, והשלימה עסקת ענק בתחום הגז עם יפן. זו אמורה לסייע ליפן להיגמל מאנרגיה גרעינית, ולסייע לרוסיה להבטיח את המשך צמיחתה הכלכלית גם בשנים הקרובות.

המזרח התיכון עבר כידוע תהפוכות רבות לאחרונה – החל מנסיגת האמריקנים וכלה במהפכות האביב הערבי. התוצאה, כפי שהולכת ומתבהרת, היא התגבשותן של בריתות חדשות שמתבססות פחות על זיקה למעצמות ויותר על חלוקה עדתית. שינויים אלה השפיעו בעיקר על זיקת הסיעות הפלשתיניות השונות, על תפקידה של מצרים במארג היחסים החדש באזור ועל עיראק החדשה.

קריאה נעימה.


מאמרים נוספים