מה עוד ניתן להגיד על הניצחון המדהים של טראמפ שלא נאמר? בעיקר, שזה לא הסוף אלא רק ההתחלה – במדינה אחר מדינה החשש מפני הגלובליזציה ואובדן הזהות הלאומית מקבל ביטוי בקלפי ומניב תוצאות מפתיעות. קו ישיר עובר מהברקזיט בבריטניה, לבחירות בארה”ב ומשם לבחירות הבאות שצפויות ב-10 החודשים הקרובים באירופה – בהולנד, בצרפת ובגרמניה. כשיסתיים הגל הזה, עשויות הדמוקרטיות הגדולות בעולם לאמץ מדיניות חוץ ומדיניות כלכלית שונות בתכלית מזו ששלטה בשנים האחרונות.
הפיליפינים נמצאת באחרונה תחת ביקורת מערבית, בעקבות מדיניותו השנויה במחלוקת של הנשיא החדש, רודריגו דוטרטה. פחות מחצי שנה מאז היבחרו, וכבר הספיק דוטרטה ליישם מדיניות רצחנית כלפי פושעים, לקלל את אובמה פעמיים ולהישבע אמונים באופן פומבי לסין. מי שכונה “דונלד טראמפ הפיליפיני”, לא סומך כלל על הברית עם ארה”ב שעמדה איתן מאז אמצע המאה שעברה, ונותן בכך ביטוי לחשש מהיעדר הרצון האמריקני להתערב למען בנות בריתה נגד מעצמות אחרות דוגמת סין.
בזימבבוואה, מנהיג צבעוני אחר עומד להיפרד – זהו רוברט מוגאבה בן ה-92 שמחזיק שמושכות השלטון שם מאז 1980. זימבבוואה שנמצאת תחת משטר סנקציות מערבי כבר שנים, הגיעה לקריסה כלכלית והאינפלציה שם הפכה דמיונית ממש. במדינה הענייה נערכים כבר ליום שאחרי ומקווים להנהגה חדשה שתביא להסרת הסנקציות וקבלת סיוע בינ”ל. בסין, הפטרון המרכזי של זימבבואה בשנים האחרונות, לא בהכרח אוהבים את זה.
לבסוף, לרגל כנס בטחון המולדת והסייבר ה-4 שערך החודש מכון הייצוא בתל אביב, אנו עומדים על המגמות האחרונות בפיתוח אמצעי הלחימה וטשטוש הקו בין טכנולוגיות אזרחיות וצבאיות.
קריאה נעימה.