מזה כמעט שנתיים, מוצאים עצמם האמריקנים תחת מתקפת ריגול חסרת תקדים בהיקפה מצד סין. בכל שבוע כמעט נחשפת פרשת ריגול, חמורה יותר מקודמתה, שמהממת את הרשויות האמריקניות ויוצרות אמצעי לחץ יעיל במיוחד לטובת הסינים בנסותם לייצר מאזן אימה מול וושינגטון.
אצל הסינים, כמו תמיד, המספרים מדברים – על פי ההערכות, עשרות אלפים עוסקים שם כיום בריגול במערב, תוך שימוש בטכנולוגיה גבוהה לצד טכניקות פשוטות ומסורתיות. שיטת פעולה זו, השונה באופן קיצוני מזו שאליה הורגלו במערב בשנות המלחמה הקרה הראשונה, מקשה על ההתמודדות עם האיום.
נושא מרכזי נוסף המכה גלים בימים אלו, הוא השפעתו של המשבר הכלכלי על הנהגות שתיים מהנפגעות הגדולות ממנו – מנהיגות הגוש הריכוזי, סין ורוסיה.
בסין, עומדת הנהגת המפלגה הקומוניסטית במבחן משמעותי על עתידה, נוכח מצוקה כלכלית שמתרגמת למיליוני מובטלים ולאי-שקט חברתי גובר. נוכח המשבר, מתחדדים פערי העמדות בין שני המחנות היריבים בהנהגת המפלגה – הפופוליסטים בראשות הנשיא הוּ ג’ינטאו, והאליטיסטים, ברשות נאמניו של הנשיא הקודם, ז’יאנג זמין.
גם ברוסיה, שם המשבר הכלכלי הכה בעוצמה חזקה אף יותר, ניטש מאבק על ההנהגה בין שתי סיעות יריבות – הסילוביקי (הביטחוניסטים), ומולם הטכנוקרטים בהנהגת הנשיא מדבדב, שהולך ומבצר את מעמדו על חשבון קודמו פוטין.
לבסוף, בחרנו לסקר את הסערה המתרחשת במולדובה, מהחופשיות ברפובליקות הסובייטיות לשעבר. כשהחברה שם קרועה בין רוסיה ורומניה, המהווה כיום שער כניסה לאיחוד האירופי, מקבל שם המאבק החברתי משמעות מיוחדת.
קריאה מהנה.