דבר העורך

סערה בפתח

יובל בוסתן, אלון לוין


כיצד משפיעים תהליכים פוליטיים עולמיים וביניהם המשבר הכלכלי העולמי על יציבותן של דמוקרטיות ברחבי העולם? האם תהליכים אלה מהווים איום על דמוקרטיות צעירות כוותיקות? השפעתן הגוברת של סין, רוסיה, איראן, ונצואלה ומדינות אחרות על שכנותיהן ולעתים אף על מדינות מרוחקות מהן, המלחמה העולמית בטרור והקשיים הכלכליים איתן מתמודדות רוב המדינות, מעלה תמונה קודרת באשר לעתידן של לא מעט דמוקרטיות ברחבי העולם.

דוגמא בולטת לנסיגה בדמוקרטיה במדינה אחת ולאיום שהיא מהווה על מדינות אחרות, ניתן למצוא באמריקה הלטינית, שם מקים לו הוגו צאבז, כמעט באין מפריע, דיקטטורה ראדיקלית על פי המודל הקובני, תוך שהוא “מפיץ את המהפכה” למדינות נוספות באזור.

בעוד רוב העולם חרד מפני המשבר הכלכלי שמוסיף להתעצם, נראה כי להודו צפוי דווקא עתיד ורוד בעקבות המשבר, בכפוף לפעולות אותן תבצע הממשלה בניו-דלהי. הודו מצויה כיום באיתנות פיננסית ונהנית מכלכלה צומחת במהירות. נראה כי המשבר רק יאט אותה ולא יפגע בה באופן הרסני, כפי שצפוי למדינות רבות אחרות. לא מן הנמנע כי המשבר הכלכלי ייזכר כאחד האירועים המכוננים בסיפור הזינוק ההודי.

שכנתה ואויבתה המסורתית של הודו, פקיסטן, צופה אל העתיד הקרוב בחשש. ריבונותה מוטלת כבר כיום בספק לנוכח התחזקות גורמים אסלאמים קיצוניים בכל קצוות המדינה. המשך הכרסום בריבונותה, בד בבד עם לחץ גובר מהמערב הנלחם באפגניסטן ומהודו הזועמת על מתקפות הטרור, מהווים איום מוחשי על עצם קיומה של פקיסטן, שעלולה להתפרק לגורמים בתוך זמן לא רב.

קריאה מהנה.


מאמרים נוספים