10 הנקודות של מדבדב

רוסיה נכנסת לשנת בחירות

יובל בוסתן, אלון לוין


שלוש שנים כמעט מאז החליף מדבדב את פוטין על כסא הנשיא וברוסיה מתחילים לספור לאחור. כלפי חוץ מצהירים השניים כי לא יתמודדו האחד מול השני ויחליטו ביניהם מי יתמודד על הכהונה הבאה, הראשונה שתימשך 7 שנים, אך כלפי פנים נראה שהיחסים אינם תקינים כבעבר והמתח עולה ככל שמתקרב מועד ההכרעה. מדבדב ניצל את היותו הנשיא ופתח ראשון במערכת הבחירות, כשהכריז על תוכנית לליברליזציה של הכלכלה.

בסוף ינואר, בפורום הכלכלי בדאבוס, הכריז מדבדב על תוכנית מרחיקת לכת להשיג ליברליזציה כלכלית ברוסיה, בניסיון להגשים את השאיפה הוותיקה של מנהיגי רוסיה לדורותיהם: גיוון הכלכלה. הצורך הרוסי במטבע זר הוביל את מדבדב להכריז על שורה של צעדים שנועדו לעודד משקיעים, ובהם ביטול המס על רווחים ממכירת מניות; השקעה משותפת לממשלה הרוסית ולמשקיעים זרים בפרויקטים ארוכי טווח, תוך מתן הקלות לכניסת המשקיעים לשוק הרוסי; פיתוח משק הנפט, שבו נחשבות החברות הרוסיות למפגרות בטכנולוגיות קידוח במים עמוקים לעומת החברות המערביות ועוד [1].

מעבר לכל אלו, אין ספק כי הנקודה הדרמטית ביותר בתוכנית 10 הנקודות שהציג מדבדב היא הפרטה של כמה מהחברות הלאומיות הגדולות ברוסיה, כולל בתחום האנרגיה. במרץ, קיבלה תוכנית זו ביטוי בהחלטה של מדבדב להעמיד פקידי ממשל בכירים בפני דילמה: לוותר על תפקידם בהנהלת חברות האנרגיה, או על חברותם בממשלה [2].

מדובר במסורת רבת שנים ברוסיה שקיבלה משנה תוקף מאז ירש פוטין את ילצין: ענפי הנפט והגז הטבעי הם הנכס המשמעותי ביותר לכלכלה הרוסית ולכן חשוב לשמר את השליטה בהם באמצעות נאמנים ומקורבים.

מאז הפך לנשיא, אייש פוטין את עמדות המפתח במקורביו, תוך דחיקה וכליאה של המובילים בתחום בעבר. הבכירים הללו הם הראשונים להיפגע במידה והתוכנית של מדבדב תצא לפועל ובראשם ככל הנראה, סגן ראש הממשלה, איגור סצ’ין, המכהן גם כמנכ”ל רוסנפט, חברת הנפט הגדולה ביותר ברוסיה, שהולך יד ביד עם פוטין עוד מימי סוף שנות ה-90.

בכירים נוספים שיש להם סיבה טובה לחשוש מהתקנה החדשה – ראש הממשלה לשעבר וסגן ראש הממשלה הראשון, ויקטור זובקוב, המכהן גם בהנהלת בנק החקלאות ושר האוצר; ואלכסיי קודרין, שייאלץ לוותר על תפקידו השני כיו”ר הגוף המפקח על הבנק השני בגודלו ברוסיה. שניהם, אגב, משתייכים למעגל המקורבים של פוטין מאז ימי סנט פטרבורג. גם שר התחבורה, איגור לויטין, יצטרף לרשימת הסובלים, כשייאלץ לפנות את מושבו בהנהלת חברת התעופה הגדולה ביותר ברוסיה.

על פניו, נראה כי נוכחותם הרבה של בכירי הממשל הרוסי בחברות האנרגיה יוצרת ניגוד אינטרסים הדורש טיפול, אך ברוסיה כאמור מדובר בדרך התנהלות מקובלת זה שנים. יש ברוסיה המשוכנעים כי תוכניתו של מדבדב להרחקת הממשלה מתאגידי האנרגיה משתלבת בתוכניתו לליברליזציה של הכלכלה, אך לא פחות מכך מהווה את יריית הפתיחה לקמפיין הבחירות שלו ולהתמודדות אפשרית מול פוטין.

מדבדב דוחק החוצה את הבכירים ביותר הקרובים לפוטין ובמקביל מאייש עמדות מפתח בתאגידי האנרגיה הגדולים, בנאמניו. מעניין לציין כי במקביל לפרסום הראשון על התקנה המתהווה, דאג מקור המקורב למדבדב להדליף לאמצעי התקשורת כי הנשיא לא יפרסם את רשימת השמות שיידרשו לבחור בין התפקיד הממשלתי לתפקיד העיסקי שלהם עד הרגע האחרון לפני כניסת התקנה החדשה לתוקף, אך ברור כי הוא זה שיבחר את מחליפיהם [3].


מדבדב ופוטין – המתח עולה ככל שמתקרבים לבחירות. צילום: הקרמלין

הבחירות האזוריות

בתחילת החודש נערכו ברוסיה בחירות אזוריות. ערב הבחירות, הסקרים הצביעו על ירידה בשיעור התמיכה במפלגת השלטון אל מתחת ל-50%, בחזרה לרמה שנרשמה ערב הבחירות האזוריות הקודמות, ב-2007. ביום הבחירות, זכתה “רוסיה המאוחדת” בכל 12 האזורים שבהם נערכו בחירות עם 46.2% מהקולות, עלייה קלה מה-46% לה זכתה 4 שנים קודם לכן. לפוטין זה הספיק כדי להכריז שהעלייה בשיעורי התמיכה “מעידה על אמון הציבור בממשל בכלל ובעת המשבר בפרט” [4].

בבחירות לדומה הרוסי זכתה “רוסיה המאוחדת” של פוטין ב-64% מהקולות וב-70% מהמושבים, כך שכדאי יהיה לבחון האם חלו שינויים בתמיכה במפלגת השלטון גם ברמה הלאומית.

בבחירות אלו נרשם שיא במקרי הפרת המהלך התקין של הבחירות, כולל מחוז אחד שבו דיווח גוף משקיפים עצמי על אי סדרים בכ-20% מהקולות. “רוסיה המאוחדת”, מעניין לציין, זכתה במחוז זה ב-65%. דיווחים אלו, ביחד עם טענות על אלימות הולכות וגוברת כלפי מפגינים ועיתונאים, מתקבלים עדיין בהבנה על ידי הציבור הרוסי שהעלים עין בשנות הצמיחה המהירה של אמצע העשור הקודם.

דו”ח מיוחד שפרסם המכון למחקרים אסטרטגיים, הנחשב לפרו-ממשלתי בדרך כלל, מצביע על כך שרבים ברוסיה מאסו במחול השדים סביב פוטין ומדבדב, ומשוועים ל”איש שלישי” שיגיע וישנה את המפה הפוליטית. בשנה האחרונה, כך על פי המכון, נרשמה צניחה בשיעורי התמיכה במדבדב, בפוטין ובמפלגת “רוסיה המאוחדת” ב-12%, 21% ו-18% בהתאמה [5].


מדבדב עם אובאמה – הפרטנר המועדף מבחינת האמריקנים. צילום: הקרמלין

הזירה הבינלאומית

באירופה ובעיקר בארה”ב מעדיפים באופן מופגן כמעט את מדבדב על פני פוטין. כשחתמו מדבדב ואובאמה על אמנת START החדשה לצמצום הנשק הגרעיני, הביע סגן הנשיא ביידן תקווה כי ההסכם החדש והאווירה המפוייסת בין ארה”ב לרוסיה בהשוואה למתיחות שאפיינה את סוף כהונותיהם של פוטין ובוש הבן, תחזק את מדבדב על חשבון קודמו בתפקיד [6].

ביידן הוא הבכיר ביותר שהודה בפה מלא כי מדבדב חזק טוב יותר, מבחינת האמריקנים, ליחסי ארה”ב-רוסיה: “התפיסה שעומדת במרכז מעמדו של מדבדב היא אתחול היחסים בין ארה”ב לרוסיה” (עליו הכריז אובאמה בתחילת כהונתו, א.ל.י.ב), “הסכם צמצום הנשק הוא היהלום שבכתר האתחול הזה. אני לא טוען כי כישלון של ההסכם יוביל שוב למלחמה קרה עם רוסיה, אך כל ההתרחשויות בשוליים שמפריעות כרגע, יכולות להיות שונות”, סיכם סגן הנשיא האמריקני.

הפעולה נגד משטר קדאפי בלוב, מהלקוחות החשובים של רוסיה, הציתה עימות בלתי מתוכנן בין שני מנהיגיה של רוסיה, לשמחתה המופגנת של התקשורת המערבית – כשהגיעה למועצת הביטחון הצעת ההחלטה לפעול נגד לוב, רטנו הרוסים בקול אך בפועל הסתפקו בהימנעות. 10 מדינות תמכו, בעוד ש-4 חברות ה-BRIC המקוריות וגרמניה, התנגדו.

פוטין תקף את ההחלטה, שלדעתו העניקה למעצמות המערב מנדט בלתי מוגבל לפעול וכינה אותה “מסע צלב” [7]. ביטוי זה רגיש מסיבות מובנות והשימוש בו עורר עליו לא רק את זעמם של האמריקנים והאירופאים, אלא גם באופן נדיר, בפומביות שלו לפחות, גם את זעמו של מדבדב. זה הזדרז לגנות והזהיר מפני שימוש בביטויים שיכולים להעיד על “התנגשות ציוויליזציות” [8].

בתגובה לגינויים, נסוג פוטין מהצהרתו הראשונית אך המשיך לרטון על הקלות שמפגין המערב בשנים האחרונות, אליבא דפוטין, להפעלת כוח כאמצעי לפתרון סכסוכים. פוטין, נאמן לקו הרשמי המגבה את מדבדב מאז עזב הוא את משרד הנשיא, הפטיר כי לא ייתכנו חילוקי דעות בינו לבין מדבדב, בגלל שמדבדב, ולא הוא, פוטין, אחראי על מדיניות החוץ. הניסיונות לשדר “עסקים כרגיל”, הופכים קשים נוכח העובדה כי רוסיה נכנסת לשנת בחירות. כך או אחרת, ברור כי הצהרות סותרות של שני מנהיגי רוסיה אינן מחזה שכיח, איך שלא יוצגו.


פוטין עם אובאמה – מתיחות גלויה בין הצדדים. צילום: הקרמלין

נערכים לבחירות

האם המתיחות בין מדבדב ופוטין תוסיף ותעלה ככל שנתקרב למועד הבחירות? או שאולי הפרשנים כולם טועים ומפרשים יתר על המידה את התיקון של מדבדב לתגובה שנויה במחלוקת של פוטין? ברוסיה נוהגים לטעון כי העיתונות המערבית מפרשת לחומרא כל שביב של חילוקי דעות בין שני הבכירים ברוסיה. מנגד, נראה כי אין הגזמה בתחושה כי העניינים בין השניים אינם כתמול שלשום.

קו פרשת המים התרחש ככל הנראה בסתיו האחרון, כשמדבדב פיטר את ראש עיריית מוסקבה הוותיק ומקורבו של פוטין, יורי לוזקוב. רבים רואים בנקודה זו אירוע מכונן במנהיגותו של מדבדב, שעד אז נמנע מצעדים שעשויים היו להתפרש כפוגעים בקודמו בתפקיד. פוטין מצידו לא יצא מגדרו להגן על לוזקוב, אך בוודאי שלא היה שבע רצון מכך. אם לא מאובדן התומך הוותיק אז מנקודות המנהיגות שצבר מדבדב [9].

בחודשים הקרובים, ככל שמועד הבחירות יילך ויתקרב, נעמיק יותר במערכת הפוליטית הרוסית ונבחן במיוחד את המאבק בין המחנות היריבים בתוך הקרמלין – הליברלים, הטכנוקרטים וה”סילוביקים”, הביטחוניסטים.

עד אז, נראה כי עם כל סימן של משבר בין הנשיא לראש הממשלה, מזדרז דוברו של פוטין להבהיר כי העסקים בין השניים תקינים לחלוטין: “לחפש מריבות בין הבכירים ברוסיה זה כמו לחפש ‘חתול שחור לא קיים בחדר חשוך'”.

מנגד, מיכאל קסיאנוב, ששרת כראש ממשלה תחת פוטין בשנים 2000-2004, התייחס ליחסים בין הנשיא וראש הממשלה בראיון למגזין פוריין פוליסי ותיאר אותם כיחסים “בין בוס ועוזר בכיר שבאופן זמני מאייש את משרת הנשיא”. בתשובה לשאלה האם הוא סבור כי פוטין יתמודד לנשיאות ב-2012 סיכם בציניות “לא הייתי אומר שיתמודד, אלא פשוט יחליק פנימה” [10].

הערות

1. “Medvedev pitches Russian modernization to investors at Davos”, RIA Novosti, 28/01/2011

2. Scott Rose and Ilya Arkhipov, “Medvedev to Oust Putin Deputies at Rosneft, State Lenders”, Bloomberg, 31/03/2011

3. Henry Meyer and Ilya Arkhipov, “Medvedev’s Plan to Oust Putin Allies Tests Limits of Power”, 01/04/2011

4. Ellen Barry, “Russia’s Ruling Party Stumbles in Some Regional Elections”, New York Times, 14/11/2011

5. Maria Antonova, “Russia needs ‘third man’ in 2012 polls”, dawm.com, 29/03/2011

6. Josh Rogin, “Biden sees New START as part of drive to strengthen Medvedev over Putin”, Forigen Policy, 22/11/2010

7. “Putin likens UN Libya resolution to crusade call”, RIA Novosti, 21/03/2011

8. “Putin tones down Libya rhetoric, laments use of force”, RIA Novosti, 23/03/2011

9. Clifford J. Levy, “Mayor’s Fall Doesn’t Settle Who Rules in Russia”, New York Times, 28/09/2010

10. Josh Rogin, “Biden sees New START as part of drive to strengthen Medvedev over Putin”, Forigen Policy, 22/11/2010


מאמרים נוספים