הלחץ האמריקני החריג על ישראל מצד ממשל אובאמה, מפצל את הפרשנים השונים בין הדעה כי ראש ממשלת ישראל נתניהו הביא את זה על עצמו, ובין הדעה שהנשיא האמריקני בחר בצד הערבי בסכסוך.
ניתוח התמונה הגדולה יותר מצביע על כך כי מדובר בדפוס פעולה של אובאמה החורג הרבה מעבר לגבולות יחסי ארה”ב-ישראל – שורה ארוכה של בנות ברית אמריקניות חשובות ובראשן בריטניה, צרפת, יפן ואוסטרליה, הביעו כעס ותסכול בשל היחס לו הן זוכות מהממשל החדש. במקרה של מרבית המדינות, מדובר בביקורת על המשטר הנוכחי בארה”ב מתוך ניסיון להשיב את היחסים לקדמותם. במקרה של יפן, מדובר בביקורת שעתידה להביא לשינוי מן היסוד בתפיסת הביטחון היפנית.
מי שנהנות מהרוח החדשה הנושבת מהבית הלבן הן אותן מדינות שנמצאו תחת לחץ אמריקני בעידן בוש. המרוויחה המיידית מהשינוי, כך נראה, היא רוסיה, שהשיגה כבר ביטול של תוכנית הטילים האמריקנית במזרח אירופה והסכם לדילול נוסף של מאגרי הנשק הגרעיני. בנוסף מנצלת רוסיה את ההתמקדות באיראן ובמזרח התיכון לבסס מחדש אחיזתה ברפובליקות הסובייטיות לשעבר. החודש, משכה בחוטים שהובילה להפיכה בקירגיזסטן ולעלייתו של משטר שצפוי להיות ידידותי הרבה יותר למוסקבה.
באפריקה, ממשיכים האמריקנים להתמקד במאבק באל-קעידה באמצעות בנות הברית הנוצריות ביבשת. בחודשים הקרובים עומדות הזירה הסומלית והזירה הסודנית לשוב ולהתלקח. למדינות הנוצריות באזור יהיה תפקיד מרכזי בהשבת היציבות ובמאבק בטרור.
קריאה נעימה.