ניצנים של קאמבק

אובאמה מפשיל שרוולים

יובל בוסתן, אלון לוין


חודש אחרי התבוסה הצורבת במערכת הבחירות, ברק אובאמה מפשיל שרוולים וניגש לעבודה כשהוא במירוץ נגד השעון – להעביר מספר חוקים חדשים בטרם יושבע הקונגרס החדש, להראות חיות פוליטית שתמנע ממבקשי רעתו במפלגה הדמוקרטית להרים את ראשם ולזנב בו, ולעורר את השורות לקראת השנה הבאה, שצפויה להיות מכריעה ביותר עבורו.

בתחילת החודש, ערב פרסום דו”ח מצב עדכני על המלחמה באפגניסטן, ערך אובאמה ביקור שני במדינה המרכז אסייאתית. מזג האוויר אמנם לא שיתף פעולה ומנע מאובאמה לערוך את כל הפגישות שתכנן, אך גם כך לביקור הייתה חשיבות תדמיתית נוכח הקרבות העזים במדינה והפרסומים המביכים בויקיליקס כלפי הנשיא קרזאי.

אובאמה, שהורה לפני שנה על תגבור מסיבי של הכוחות במדינה, חייב לרשום הישגים במערכה בה משתתפים כיום כ-100,000 חיילים אמריקנים. הנתונים היבשים, יש לומר, אינם קלים מבחינת האמריקנים – מספר ההרוגים מקרב כוחות הקואליציה באפגניסטן יסתכם השנה ביותר מ-700, עלייה של כ-50% מהשנה החולפת. מתוך אלו, מספר ההרוגים האמריקנים יסתכם בכ-500. כשליש מההרוגים במערכה באפגניסטן שהחלה לפני 9 שנים, נמנו השנה. ובכל זאת, מדובר בנתונים נמוכים יותר מאלו שנרשמו בשנים הקשות ביותר בעיראק.

למרות הנתונים הקשים, פרסם הממשל האמריקני דו”ח מצב על המערכה בו נקבע כי נרשמו מספר הישגים אופרטיביים חשובים, לצד הקשיים הנמשכים באזור הגבול עם פקיסטן. ממצאים אלו הביאו את אובאמה להכריז כי למרות שעוד נותרה עבודה רבה, הכוחות נמצאים בדרך להשגת היעדים ואפשר יהיה להתחיל בהסגה הדרגתית של הכוחות כבר בקיץ 2011 ולהעביר את האחריות הביטחונית לכוחות האפגנים ב-2014 [1].

באפגניסטן שורר בחודשים האחרונים ערפל קרב. מדובר ככל הנראה במדיניות מכוונת של הצבא האמריקני בניסיון להסתער על הטאליבן בכל החזיתות. תחת זאת, קשה לאמוד עד כמה הערכות הממשל האמריקני תואמות את המציאות בשטח. סביר כי תגבור הכוחות המסיבי מתחיל להשפיע, אך עם בוא החורף הקשה הזירה כולה יכולה להיכנס להקפאה עמוקה, תרתי משמע.

ברור עם זאת כי עבור הנשיא האמריקני, ניצחון במערכה זו קריטי להמשך הקריירה הפוליטית שלו. אובאמה הרי תקף את בוש באופן נחרץ על החלטתו לתקוף את עיראק, אך בא בעת הדגיש חזור והדגש את צידקתה של המערכה באפגניסטן. לגביה, היו לאובאמה השגות באשר לאופן ניהול המערכה. תגבור הכוחות המסיבי עליו החליט לפני כשנה הפך את המלחמה באפגניסטן למלחמה של אובאמה. ניצחון יהפוך את מי שהוצג ערב הבחירות כחסר ניסיון למנהיג קבלות. הפסד ואף המשך הסטטוס-קוו בו נהרגים מאות חיילים מערביים מדי שנה, ולאובאמה יהיה קשה להתאושש.


אובאמה עם חיילים באפגניסטן – עכשיו זו כבר המלחמה שלו. צילום: הבית הלבן

אובאמה מתאושש

מאז התבוסה הקשה בבחירות האמצע, אובאמה הפשיל שרוולים ופועל בכל החזיתות על מנת לרשום הישגים. בזירה הפנימית, הוא הפעיל לחץ על מנת להעביר כמה שיותר החלטות בטרם יושבע הקונגרס החדש. בכך, הצליח אובאמה להגשים כמה מהבטחות הבחירות שלו ולא פחות מכך – להפגין מנהיגות ולהצליח לרשום הישגים על אף התבוסה בבחירות ונטישת הבכירים את הממשל שלו.

ב-17 בדצמבר, הוביל אובאמה החלטה חוצת-מפלגות להארכת תקנה מעידן בוש להורדת מיסים והעלאת הטבות למובטלים, בהיקף של 858 מיליארד דולר. הדמוקרטים באופן מסורתי מתנגדים לקיצוץ במסים שמגדילים את הגירעון, בפרט כשקיצוצים אלו מטיבים לא מעט עם השכבות הגבוהות אך בסיטואציה שנוצרה לאחר המשבר הכלכלי, חלקם החליטו לתמוך בצעד זה [2].

הרציונל העומד מאחורי היוזמה הוא הרצון לעודד בעלי הון שחששו להזרים כספים לעסקיהם מאז המשבר הכלכלי מחשש שיושתו עליהם מיסים נוספים. למרות זאת, לא הכל במפלגה הדמוקרטית נרתמו למהלך וכמה מבכירי המפלגה הפנו כתף קרה ליוזמת הנשיא והחרימו את האירוע.

שבוע לאחר מכן, רשם אובאמה את מה שיכולה להיחשב להצלחה הגדולה ביותר שלו בזירה המקומית – ביטול מדיניות “אל תשאל, אל תספר” שנבראה בימיו של קלינטון ואיפשרה גיוסם של הומוסקסואלים לצבא ארה”ב רק בתנאי שיסתירו את נטייתם המינית. באמצע החודש, חתם אובאמה על צו לביטול המדיניות הכושלת הזו, והבטיח את תמיכתם של מזכיר ההגנה וראש המטות המשולבים לניסוח תקנה חדשה שתאפשר שילובם של הומוסקסואלים וביסקסואלים באופן פתוח במערכת הצבאית האמריקנית. “אנשים שלנו מקריבים הרבה למען ארצם, כולל את חייהם. אף אחד מהם לא צריך להקריב גם את היושרה שלו”, ציין הנשיא האמריקני [3].

באותו יום ממש, זכה אובאמה לתמיכה של 71 חברי סנאט לאמנה החדשה להגבלה וצמצום נשק גרעיני שחתם על רוסיה (מכונה גם אמנת START החדשה). בתור נשיא שהטיף נגד המפלגתיות בוושינגטון, מתחזק אובאמה מכל תמיכה החוצה את קווי המפלגות. האמנה שחתם זכתה לתמיכתם של הנשיא בוש הבן ושל חמישה מזכירי מדינה לשעבר, מהנרי קיסינג’ר ועד קונדוליסה רייס. מנגד, כל המתמודדים הפוטנציאלים על המועמדות הרפובליקנית בבחירות הבאות, תקפו את האמנה [4].

פחות מחודשיים מאז התבוסה הקשה בבחירות האמצע, ונראה כי אובאמה פועל להתנער מתדמית הנואם הרהוט שמדבר אך לא עושה, והוא פועל בכל החזיתות על מנת להשיג הישגים שיאפשרו לו להתייצב מול הקונגרס הלעומתי עם אחוזי תמיכה משופרים. בכך, יוציא את האוויר ממפרשיהם של חברי המפלגה הדמוקרטית שחשבו להציב מולו אלטרנטיבה.


אובאמה עם בכירי הצבא בדיון על ביטול מדיניות גיוס הומוסקסואלים – הישג חשוב למחנה הליברלי. צילום: הבית הלבן

איש השנה 2011?

בשבועות הקרובים ימלאו אמצעי התקשורת במצעדים המסורתיים שיכתירו את אנשי השנה. ברק אובאמה לא צפוי להיבחר הפעם לרשימה זו, אך השנה הבאה צפויה להיות אופרה אחרת.

2012 עתידה להיות שנה רוויה במערכות בחירות מסקרנות – בארה”ב, רוסיה, צרפת, דרום קוריאה, ספרד וונצואלה וכנראה גם ביפן, קנדה וישראל, יקבל הציבור הזדמנות לומר את דברו. גם בסין יתחלף דור ההנהגה. המשמעות המיידית של הדברים היא ש-2011 תהיה עבור המנהיגים הפוליטיים במדינות אלו שנת מבחן שתחרוץ את גורלם הפוליטי.

בפרוש השנה החדשה, נראה כי היא עתידה להיות הגורלית ביותר עבור ברק אובאמה. רבות נכתב כבר על המדרון התלול בו מתגלגל הנשיא האמריקני בחודשים האחרונים. אחרי שהגיע לשדרות פנסילבניה בוושינגטון עם הרים של ציפיות, הנשיא ה-44 של ארה”ב אכזב. הוא אכזב בראש ובראשונה את בנות הברית הוותיקות של ארה”ב, אך לא הצליח להרוויח חדשות. נשיאותו נפגעה מהמשבר הכלכלי שפרץ במהלך מערכת הבחירות ומהמצב הקשה אשר ירש באפגניסטן.

אובאמה, שרואה בשנה הקרובה השנה השלישית מתוך שמונה כנשיא ולא השנה האפקטיבית האחרונה שלו בבית הלבן, הפשיל שרוולים בניסיון לשנות באופן דרסטי את מדיניותו בשנתיים הראשונות, בפרט בכל האמור למדיניות החוץ. הוא יצטרך לשקם את היחסים עם בריטניה, צרפת, יפן וישראל באמצעות ביקורים והסכמים כלכליים.

לא יהיה זה מוגזם לקבוע כי כל השנים שבילה בהכנה להתמודדות על הנשיאות, והשנתיים הראשונות שהעביר בתפקיד, מתנקזים כולם לפרק זמן של תשעה חודשים לערך, מהחודש ועד הסתיו של 2011. במהלך פרק זמן זה, אמורה להתחיל הנסיגה מאפגניסטן. יוזמות חקיקה נוספות, אם יבקש אובאמה להעביר בתמיכה חוצת מפלגות, לא תהיינה בגדר אפשרות ריאלית עם הכניסה לשנת בחירות.

אם יצליח אובאמה להמשיך את המומנטום החיובי שיצר, הדרך לכהונה שנייה תהיה פתוחה ומעמדו יהיה חזק מתמיד. אם ייכשל, עשוי אובאמה להפוך לשק חבטות פוליטי שיעביר את השנה האחרונה שלו בבית הלבן בשיתוק מוחלט. לזכותו של אובמאה ניתן לזקוף את העובדה כי לנשיאים אמריקנים שמבטיחים להתמקד בנושאי פנים לוקח לפחות שנתיים להפנים את חוקי המשחק הגיאו-פוליטים ולהתחיל להותיר את חותמם, כך שבהחלט נותר לו עוד מספיק זמן לשנות את התמונה.

הערות

1. “Afghan War Review Cements Withdrawal Plan”, AP, 16/12/2010

2. Alister Bull, “Obama signs tax bill, praises bipartisan spirit”, Reuters, 17/12/2010

3. Sheryl Gay Stolberg, “With Obama’s Signature, ‘Don’t Ask’ Is Repealed”, New York Times, 22/12/2010

4. Peter Baker, “Senate Passes Arms Control Treaty With Russia, 71-26”, New York Times, 22/12/201


מאמרים נוספים