דבר העורך

לסמן קו בחול

יובל בוסתן, אלון לוין


המלחמה בגיאורגיה ב-2008, הייתה אחת מנקודות השיא של המלחמה הקרה השנייה, בה עוסק האתר למן הקמתו. המלחמה ההיא קבעה מספר כללים ביחסים בין המעצמות באשר לתחומי ההשפעה של המעצמות או מידת המחויבות האמריקנית למדינות ברה”מ לשעבר, המתנגדות להגמוניה הרוסית באזור.

שנתיים אחרי, נבחנת אותה מלחמה בפרספקטיבה של זמן. רוסיה הצליחה להשיג את מטרתה העיקרית והיא סימון גבולות החצר האחורית החדשה שלה, אזור ההשפעה שגם האמריקנים והאירופים מכירים בו. בגיאורגיה, שם קיוו מחוללי מהפכת הוורדים כי המדינה הקומוניסטית לשעבר תהפוך לדמוקרטיה משגשגת, נראה כי חלומות הדמוקרטיה הוקפאו לפי שעה וכעת נותר לראות האם סאקאשווילי אכן מתכוון לפנות את מקומו ב-2013 לפי החוקה.

המזרח התיכון עומד לפני שינוי דרמטי בסוף החודש עת ייסוג רוב הצבא האמריקני מעיראק ויותיר מאחוריו רק מדריכים, יועצים ואנשי לוגיסטיקה, בעוד הזירה הפנימית מתחממת ופיגועי ההתאבדות מתרבים. השלכות הנסיגה האמריקנית מעיראק עומדות להשפיע על רוב מדינות האזור. טורקיה נבחרה על ידי מדינות ערב למדינה שתנסה להצר את צעדי איראן, המרוויחה הגדולה לכאורה מהנסיגה האמריקנית.

דיוויד קמרון, ראש הממשלה הטרי של בריטניה, מסכם 100 ימים בתפקיד, הרצופים בפליטות פה. מתוך האמירות השנויות במחלוקת והצהרותיו עולות גם המטרות אליהן מכוון קמרון בתחום מדיניות החוץ, כגון מאבק במדינות תומכות טרור, וסיוע למדינות הלוחמות בטרור. במזרח התיכון נראה כי קמרון בוחר בטורקיה על פני ישראל, לפחות לכאורה, מפני שהבריטים אף הם מאמינים כי לטורקיה תפקיד מרכזי בחסימתה של איראן.

המעצמה הקורבה ביותר לאיראן, סין, השיגה ציון היסטורי החודש עת עברה את יפן בדירוג הכלכלות החזקות ביותר. כעת נושאים הסינים עיניהם אל עבר המקום הראשון בו מחזיקה ארה”ב, בהאמינם כי יצליחו לעקוף את ארה”ב תוך 10-15 שנה.

קריאה נעימה.


מאמרים נוספים